TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukcu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 27.10.2010
Saygılarımla.
Akif EKİCİ
Gaziantep Milletvekili
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, öğretmen atamalarında en çok atama yapılan branşlardan biridir. Söz konusu branşa yapılan atamamaların fazlalığına rağmen
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni açığı kapatılamamaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bu öğretmenlerin AKP iktidarı döneminde yoğun şekilde idari kadrolara atanmasıdır. Yaşanan tablo nedeniyle oluşan Din ve Kültürü öğretmen açığıi formasyonu bulunmayan cami müezzin ve imamlarının görevlendirilmesiyle doldurulmaktadır. İzmir, Edirne, Çorum ve Diyarbakır illerinden sonra seçim bölgem Gaziantepte de öğretmen açığı gerekçe gösterilerek İnci Konukoğlu Anadolu Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için imam görevlendirilmiştir. Formasyonu bulunmayan aldığı eğitim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi vermeye yeterli olmayan kişilerin bu derslere girmesi velilerin yoğun tepkisine neden olmaktadır.
Yaşanan örnekler “bu görevlendirmelerin zaruretten kaynaklanmadığına, AKPnin gizli ajandasının bir parçası olarak ‘laik eğitimin içini boşaltmaya yönelik olduğuna” ilişkin iddiaları doğrular niteliktedir.
Konuyla ilgili olarak;
1.
2003-2010 yılları arasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan kaç kişi Milli Eğitim Bakanlığında, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde idari görevlere getirilmiş, kaç tanesi okul müdürü veya müdür yardımcısı olarak atanmıştır?
2.
2003-2010 yılları arasında Gaziantepte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yapan kaç kişi idari görevlere getirilmiş, kaç tanesi okul müdürü veya müdür yardımcısı olarak atanmıştır?
3.
Türkiye genelinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşında kaç öğretmen açığı vardır? Gaziantep İlinde bu açık ne kadardır? Son öğretmen atamalarında söz konusu branşa Türkiye genelinde ve Gaziantep özelinde atanan öğretmen sayısı nedir?
4.
Türkiye genelinde iller bazında
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmesi için görevlendirilen müezzin ve imam sayısı nedir?
5.
Formasyonu olmayan müezzin ve imamların okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmeleri “demokratik, laik eğitim” ilkesi ile bağdaşmakta mıdır?