CHP’li Ekici’den Anayasa değerlendirmesi
CHP’li Ekici’den Anayasa değerlendirmesi:
“Biz, Anayasa’daki darbe izlerini silme derdindeyiz, AKP rejim değiştirme derdinde”
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, yeni yasama dönemiyle birlikte yeniden çalıştırılmak istenen ancak Meclis Başkanının iki hafta önce fiilen dağıttığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile ilgili kapsamlı bir değerlendirme yaptı.
Komisyonun, 16 Şubat 2016 tarihli toplantısında CHP’nin masadan kalkmasıyla değil, Meclis Başkanı'nın, bundan sonra çalışmanın devam edemeyeceğini açıkça ifade etmesi ile son bulduğuna dikkat çeken Ekici “AKP’nin her zaman ki uzlaşmaz ve dayatmacı tavrı komisyonun çalışmalarına başlamadan son bulmasına neden olmuştur” dedi.
CHP, ÜÇ İLKESİNİ SÜRECİN EN BAŞINDA İLAN ETTİ
Ekici Ocak ayı ortalarında, henüz komisyonun oluşum aşamasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis Başkanı’na bir mektup yazdığını ve o mektupta CHP’nin Anayasa konusundaki temel yaklaşımlarının açıkça aktarıldığını kaydetti. Mektupta CHP olarak bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlı olunduğunun vurgulandığını, Anayasa çalışmasına başlamadan önce yöntemin belirlenmesi gerektiğinin ifade edildiğini kaydeden Ekici, masa yeniden oluşturulurken belirledikleri ana ilkeleri şu üç maddede özetledi:
1) Anayasa ile darbe hukuku ve onu tahkim eden mevzuat birlikte ele alınıp darbe hukukundan arınacak bir çalışma yapılması gerekir.
2) Anayasanın ilk dört maddesinde ifadesini bulan kurucu ilkeleri tartışmayız.
3) Hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığını esas alan parlamenter sisteme dayalı bir anayasa çalışması yapılmalıdır.
GİZLİ AJANDALILAR TEŞHİR OLDU
Bu üç ilkeyle masaya oturan CHP’li komisyon üyelerinin de çalışmalar sırasında parlamenter demokrasi ekseninde bir anayasa çalışması yapılması gerektiği ve Hükümet sisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde ilerleme kaydetmenin mümkün olmayacağını ifade ettiklerini anımsatan Ekici açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Komisyon çalışmalarında parlamenter sistem konusundaki sorun çözülemeyince bu kez CHP olarak yeni bir öneri sunduk. ‘24. Dönemde görev yapan Anayasa Uzlaşma Komisyonunda dört partinin de uzlaştığı 60 maddeye, yargı bağımsızlığını sağlayacak hükümler de dahil edilerek bir ay içinde parlamentodan geçirilsin’ dedik. AKP, buna da yanaşmadı. AKP bu tavrıyla asıl derdinin, Anayasamızdaki darbe kalıntılarını temizlemek değil, rejim değiştirmek olduğunu ortaya koymuş oldu. Yani takke düştü kel göründü. Meclis Başkanı da, bütün bu gelişmelerden sonra komisyonun bundan sonra çalışamayacağını ve sona erdiğini ilan etti. CHP kesinlikle Komisyonu terk etmedi. Partimiz, ilk günden beri kamuoyuna da ilan ettiği şartlara uygun hareket edince, ‘gizli ajandalarla masaya oturan taraf’ da teşhir oldu.”
YENİ MEKTUP SÜRECİ
TBMM Başkanı Kahraman’ın, kendisinin dağıttığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarına yeniden başlaması için partilere yeni bir mektup gönderdiğini de anımsatan Ekici, “Genel Başkanımız o mektuba bu hafta cevap verecek. CHP’nin cevap mektubu, sürecin en başında ilan edilen ilkeler doğrultusunda olacak. Yani, başkanlık rejimi ısrarından vazgeçilmesi, parlamenter demokrasi esası üzerine bir anayasa yapılması çağrımızı yineleyeceğiz” diye konuştu.